tisdag 12 januari 2010

Nyheter för Mumindalen med omnejd

SvD:s seriesida har länge varit på dekis. Det bär emot att säga det, men DN har på denna punkt alltid varit överlägsen och tagit seriemediet på större allvar.

Nu ska det tydligen bli ändring. Det blir fyra dagliga strippar, varav en blir vikt åt Tove Janssons klassiska Muminserie. Hurrom säger jag, men blir genast lite bekymrad. För i ärlighetens namn var det inte Tove Jansson, utan hennes bror Lars som gjorde Muminserien till ett komiskt mästerverk som fortfarande står sig. Det är synd att han aldrig får det erkännande hans verk förtjänar.

Tydligen ska också Fantomen publiceras på daglig basis, en nyhet av kanske lite mer tveksamt värde. Det ska i och för sig sägas att seriens upplägg, med en maskerad hämnare vars kall går i arv är rätt originellt jämfört med andra superhjälteserier. Dessvärre har inte denna originalidé förvaltats särskilt bra, ens av sin egen upphovsman. Det var väl bara i den svenska serietidningsversionen som serien lyfte något under 70-talet, i synnerhet när Janne Lundström hoppade in som manusförfattare.
Att Fantomen kallades Dragos när SvD introducerade serien i Sverige på 40-talet beror troligen på en sammanblandning med hypnotisören Mandrake, som kallades just Dragos i danska tidningar. Jag antar att Mandrake, uttalat på danska (mändrääge) inte lät tillräckligt mystiskt; se Hans Sidén, "Så gick det när Fantomen blev Dragos", Göteborgs-Posten 25 november 2006.

2 kommentarer:

Mikael sa...

Nåja. Enligt din farbror (tillika min far) så är sanningen en helt annan. Till alla yngre släktingars förtret har han konstant sedan 1970 hävdat att:

"han HETER Dragos, men han ÄR en fantom."

Såvitt jag vet förfäktar han fortfarande denna aparta uppfattning. Han kan alltså aldrig ha läst serien, som ju handlar om en hemmapappa i trikåer som då och då lämnar sin lilla djungelfamilj och går på stadens gator som en vanlig man.

Falstaff sa...

Jo, jag vet; han brukade hävda denna ståndpunkt med viss emfas vid middagsdiskussionerna...