tisdag 27 mars 2007

Om sanningsälskare

På det bekanta nätet har jag hittat en liten plats benämnd Faktoider, ängnad "försanthållna osanningar, halvsanningar och missuppfattningar". Vem eller vilka som ansvarar för innehållet vet jag inte, men det är rätt uppfriskande med någon som vågar ta bladet från munnen och säga att det ena är sant, medan det andra är osanning, och som belägger sina påståenden med tydliga hänvisningar och citat. Annars har ju antipositivismen och kunskapskritiken, som förvisso har sina poänger, förts dithän att ingen sanning tillåts triumfera över någon annan - om den inte råkar vara politiskt korrekt.

Här finns ett par favoriter: hövding Seattles tal om den vite mannens hänsynslöshet gentemot naturen, som min biologilärare på gymnasiet reciterade med stor emfas, men som hövdingen själv aldrig höll, för att inte tala om den ständiga sammanblandningen mellan inkvisitionen och häxprocesserna, och missuppfattningen att jesuiterna skulle varit inblandade på något sätt. Och så förstås den eviga, ofta upprepade myten om att medeltidens människor skulle ha trott att att jorden var platt. Om detta skrev för övrigt idéhistorikern Magnus Nyman en väldokumenterad artikel i Signum lagom till 500-årsminnet av Columbus snedsegling i Karibien: Var jorden platt före Columbus? - den rekommenderas.

Nu väntar jag bara på artikeln om att medeltida präster predikade på latin. För det gjorde de inte.

5 kommentarer:

Pierre Falk sa...

Tack för tipset. Länken hamnar i min bokmärkssamling.

Falstaff sa...

Hmm, visst är det en kul sida - men man ska kanske inte tro på allt de säger :)

Anonym sa...

Hejsan, tack för trevlig recension. Ansvarar för sidan gör jag, Peter Olausson AKA Hexmaster.

Medeltidens predikningar på latin är en utmärkt faktoid som jag skrivit om i ett annat sammanhang, den dyker upp på hemsidan förr eller senare. (Visst var delar av liturgin på latin, och dagens bibelvers lästes på latin, men utläggningarna om den hölls givetvis så att församlingen begrep den.)

/Hex

Falstaff sa...

Hej, och välkommen till biblioteket!

/F

z sa...

....så jobbigt med att behöva berätta för sina vänner att man faktiskt alltid har fått höra predikan på folkspråket.

En polare menade att han läst (förmodligen på websidan the Onion) att kvinnor enligt kyrkan inte ens hade själ ett tag. Eh? Hur kunde då allt hända med jungfru Maria. hur tror man kyrkomötena resonerade kring henne? Att hon inte skulle haft en själ? Pyttsan. Klart alla har själ, enligt urkyrkan.

När jag var liten frågade frikyrkliga ibland om katoliker tror på Jesus.

Undrar om vi i västvärlden ställer lika ignoranta frågor till muslimer. Stackare. Anar många grodor.