söndag 20 januari 2008

En man värd sin hatt

När Örebro högsk- förlåt, universitet belönar sin politiske patron, och när Lunds universitet slår rekord i politisk korrekthet*, är det skönt att ens gamla Alma Mater bevarat något av sin integritet och omdöme när det gäller att sprida sina gracer och doktorshattar.

Att Umberto Eco sedan råkar vara en notorisk lögnare i sina romaner gör inget - han erkänner det ju glatt själv, och det är just det som gör honom till en sådan rasande bra författare. Och vad jag vet är hans vetenskapliga insatser inte att förakta heller. Semiotik är ju kul.

*Att utse Jonas Gardell till teologie hedersdoktor har väl i mitt tycke ungefär samma dignitet som att utse Herman Lindquist till hedersdoktor i historia.

3 kommentarer:

Joakim sa...

Umberto är också unik med att inte skriva några böker för än efter han blev 50 om jag inte har fel. Men han kanske är för känd och älskar för att kunna få nobelpris.

den yngdre gudbrodern sa...

Till skillnad från Jonas har dock Herman skrivit mer än en (1)bok i aktuellt ämne. Sedan är det väl samma usla kvalité på allting... Uppsala har faktiskt varit bra med sina teologiska doktorshattar (bl.a. tyskaprofessorn Birgit Stolt).

I fallet med både Lund och Örebro är det dock inte mottagarna av utmärkelserna som ska kritiseras utan de ansvariga för utdelandet. (I Lund så krävdes det dock en del fult trixande från professor Lindström för att lyckas få igenom Jonas Gardell.)

Falstaff sa...

Joakim: Nej, Eco kommer aldrig få Nobelpris - men det beror nog mest på att han inte tar sig själv på så stort allvar. Han skriver inte heller om "de eviga frågorna" - sådant som brukar belönas - utan om sådant han tycker är kul.

Bara det att han har roligt när han skriver gör nog att han går fetbort i alla Nobeldiskussioner.

Markus: Visst har du rätt - ingen skugga må falla över Patron eller över Jonas Gardell i de här fallen. Det är universitets- resp. fakultetsledning som får stå där med skammen.