onsdag 18 juni 2008

Om Saramago och Terry Pratchett

Nobelpristagaren José Saramagos senaste roman Dödens nycker höjs till skyarna på kultursidorna - och det säkert med rätta. Carl Otto Werkelid skriver i SvD:

"Det är inte bara så att Saramago undgått att lamslås av den prestationsneuros som så ofta drabbar Nobelpristagare – att han 2005, vid 83 års ålder, kunde ge ut en roman med ett sådant intrigmässigt fantasteri som i ”Dödens nycker” är helt enkelt en kreativitetens seger. Att han sedan, romanen igenom, håller en högt laddad stilnivå i de absurdistiska vindlingar handlingen tar, är inget annat än ett mästarprov."

Men ingenstans har jag sett några kommentarer om att Saramagos romanidé om döden som tar semester faktiskt redan har använts - av Terry Pratchett i Discworld-romanen Reaper Man.

Det vore kanske vanvördigt att påstå att Saramago stulit sin idé: det är väl högst troligt att han liksom Pratchett - som arbetar medvetet med pastisch och parodi - har snott idén från någon arketypisk källa. Men likheten i upplägget är ändå så pass slående att det hade kunnat förtjäna åtminstone en liten apropånotis. Måhända tenderar Pratchett att sorteras ut ur litteraturskribenternas medvetande som den dussinförfattare i fantasygenren han trots allt är, eller kan det vara så att han helt enkelt är okänd av kulturredaktionerna?

3 kommentarer:

Jonatan sa...

Jag skulle absoluta inte använda uttrycket "dussinförfattare" om Pratchett. Han tillhör de absolut mest välkända fantasyförfattarna och inom den "komiska" fantasygenren är han kung - det finns ingen annan som kommer i närheten av hans produktion. Eller av hans kreativitet. Jepparna som gett ut "Härsken på ringen" och liknande säljer bra - men de "spoofar" bara redan befintliga historier. Pratchett hittar på egna.

Jag kan livligt tänka mig att kulturredaktionerna inte har en aning om vem han är. De läser väl inte fantasy.

Martin Kjellgren sa...

Nej, Pratchett har definitivt sina kvaliteter - jag gillar honom skarpt, men han är fortfarande en dussinförfattare om man räknar till antalet titlar han gett ut. Däremot håller han en osedvanligt hög kvalitet med tanke på kvantiteten och den hastighet varmed han skriver.

Discworldserien är full av fantastiska infall och rätt originella filosofiska idéer, men jag skulle inte kalla det stor litteratur.

Miriam W Klefbeck sa...

Utmaning - obs inte kedjebrev!!!
http://storasysterivassen.blogspot.com/2008/06/tacksamhetsutmaning.html