torsdag 30 augusti 2007

Fler dystra nyheter..

Finn fem fel: Musikens hus mot Carolina Rediviva

Visserligen bor jag inte i Uppsala längre, men det är ändå mina gamla kvarter de har förstört med en obeskrivligt ful koloss. Uppenbarligen har inga lärdomar från 50- och 60-talens rivningar fastnat hos dagens politiker: i kvarteret Gerd, där Musikens hus nu står, fanns för bara en kort tid sedan gammal bebyggelse som hade kunnat rustas för en spottstyver av vad det nuvarande projektet kostat och ge plats för bostäder och butiker - och därigenom kunde man ha skapat en mer levande stadsdel. Musikens hus - som i och för sig inte fyller någon funktion - hade man med fördel kunnat placera i stadsparken.

Men det hade förstås inte gått ihop med betongpamparnas politiska intentioner: "Huset ska fyllas med musik, men också överbrygga gränser i staden. Nu knyts det 'fina' Uppsala ihop med arbetarnas och torghandlarnas kvarter." Jo tjena - den gränsen finns inte längre. Det var längesedan Fålhagen kunde kallas för arbetarnas kvarter. För övrigt är hela intentionen korkad och skvallrar om förakt för det akademiska och en von oben-attityd gentemot det ickeakademiska.

Till rågaeländet får jag med morgontidningen ett reportage om Uppsalas nya stolthet, Konserthuset eller Musikens hus som snart ska vara klart för storståtlig invigning, där kommun-pamparna ska få manifestera sig själva och sitt idiotiska skrytbygge.


11 kommentarer:

Anonym sa...

och skiten lär inte gå ihop ekonomiskt heller

Martin Kjellgren sa...

De påstår det - kommunen ska visst ha skuldsatt sig rejält. Det kanske är cyniskt av mig, men av någon anledning bekymrar det mig mindre. Det är ju inte mina skattepengar längre...

Christian Erlandsson sa...

Skulle vilja lämna en positiv kommentar som kontrast till det andra på den här sidan.

Jag har bott i Uppsala i 11 år nu, varav de senaste 6 ett stenkast från Vaksala torg. Jag brukade dagligen gå förbi kvarteret Gerd (numer ofta, men inte dagligen) och det kan ha varit Uppsalas fulaste plats (i hård konkurrens med Sivia torg): en vedervärdig parkeringsplats i knaggligt grus/sand, en träkåk som hade kunnat varit vacker, men som sett sina bästa dagar säkert 20 år innan jag kom till staden, och en för området typisk 20/30-talsfastighet som jag mot slutet inte vågade gå vid eftersom det _dagligen_ föll delar av fasaden av den.

Visst - det hade kanske gått att rusta upp det hela, men knappast för en bråkdel av kostnaden. Jag är inte heller helt övertygad om att jag skulle vilja göra ett sådant ingrepp i stadsparken som ett konserthus skulle innebära. För mig var kvarteret Gerd (alternativt Sivia) ett utmärkt ställe att placera huset på - nära stationen, inom gångavstånd från många boende (inte bara det sk "fina folket", vilka de nu är) och det ersatte som sagt ett kvarter som i sitt dåvarande skick var en skam för staden.

Dessutom har jag blivit positivt överraskad över både mängden evenemang och mångfalden mellan dem. Innan jul kommer det att gå klassiska konsert- och operastycken, gitarrfestival, stand up, diskussionsforum, pop- och synthevenemang, och band alltifrån Smokie till Entombed kommer att spela. De flesta borde verkligen kunna hitta saker de gillar.

Den ekonomiska sidan är jag inte alls kunnig på, men helt klart kommer man aldrig få en byggnad av den här digniteten billigt, och jag tycker det låter konstigt att en stad av Uppsalas storlek inte skulle kunna gå med vinst i längden med en sådan här byggnad.

Ledsen för det långa inlägget, men jag antar att jag hade mycket att få ur mig :)

Martin Kjellgren sa...

Hej Frank, och välkommen till biblioteket!

Visst, Gerd var nedgånget och parkeringen fruktansvärd - men det hade gått att göra något bra av det.

Och även om Musikens hus nödvändigtvis måste byggas i kvarteret, så hade man kunnat ta lärdom av Norrköping, där man lät De Geerhallen smälta in i den gamla industribebyggelsen - snyggt, modernt och pietetsfullt på samma gång.

Men i Uppsala måste man ta fram bulldozern och riva den sista gnuttan av genuin 1800-talsbebyggelse som trots allt fanns kvar - ja, Bodénska huset var från 1880-talet.

Så här skriver - den förvisso partiske - författaren av artikeln om kvarteret Gerd på Wikipedia:

"De kringliggande kvarteren består fortfarande till rätt stor del av 1800-talsbebyggelse, vilken tillsammans med kvarteret Gerd utgjorde något för Uppsala så unikt som en sammanhängande kulturmiljö från 1800-talet. Den nuvarande modernistiska utformningen av kvarteret Gerd bryter kraftigt av mot kringliggande arkitektur."

Men det är klart, nu har ju det likaledes obeskrivligt fula Sivia torg äntligen fått en värdig pandang.

...och att överhuvudtaget diskutera i termer av att Musikens hus genom sin placering skulle locka en annan publik än "det finare folket" är, om du ursäktar, bara fånigt. Fålhagen och Höganäs är numera, vilket man ser på bostadspriserna, "de finares" kvarter.

Christian Erlandsson sa...

Jag skall villigt erkänna att jag inte kände till att Gerd hade bebyggelse från 1800-talet, speciellt eftersom flera kringliggande fastigheter var så lika i stil och utformning, t ex fastigheten som ansluter till Kvarnen-huset. Om man inte ville bryta av mot 1800-talsmiljön kring Vaksala så var man väl nästan för sent ute med tanke på framför allt huslängan mittemot konserthuset?

Jag har tyvärr också svårt att se hur man skulle kunna bygga ett konserthus (som ju nödvändigtvis måste bli ganska stort) och få det att smälta in helt i en 1800-miljö. Återigen erkänner jag dock att jag är långt ifrån kompetent nog att göra en bra bedömning - jag har bara svårt att se hur det skulle se ut.

Personligen tycker jag som sagt att Uppsala har en tillräckligt stor del av områden som, i mina förvisso otränade ögon, känns ganska likvärdiga hur Gerd såg ut. Men det är förstås min egen högst personliga uppfattning.

Så löjligt tycker jag nog inte att placeringen är. I och med att det är centralt så är det väl självklart att det i första hand hamnar närmare "höginkomsttagarkvarter" i snitt. Dock ligger t ex Djäknegatan lika nära huset som stora delar av Fålhagen, och även Kvarngärdet ligger nära - områden som inte är lika dyra. Hade det förlagts väster om ån känns det som att det blivit mindre tillgängligt för en blandad publik (å andra sidan är det kanske inte så viktigt att ha gångavstånd till en byggnad av den här sorten).

Dock - hela min poäng var bara att kontrastera de negativa åsikterna på sidan, som jag tyckte var lite väl enögda. Jag är absolut inte ute efter bråk och jag säger inte att jag har rätt i mina åsikter - de är ju högst personliga.

Men det finns iaf en person i Uppsala som ser positivt på bygget :)

Martin Kjellgren sa...

Helt OK - det finns för övrigt en hel del positiva reaktioner på UNT:s webbutgåva, så du är inte helt ensam om dina åsikter :)

Fast jag tycker inte att jag varit så onyanserad... Mina åsikter är givetvis alltid helt objektiva.

Och jag har - återigen - svårt för det jag tycker luktar förakt för det akademiska Uppsala och en von oben-attityd gentemot det ickeakademiska dito som den politiska intentionen med projektet skvallrar om. Den bygger klyftor som inte längre finns.

Anonym sa...

Varför är så många rädda för kontrast när det handlar om arkitektur? Jag kan hålla med om att en del 50- och 60-talsbyggnader i centrala Uppsala inte hör till de allra snyggaste, men om man alltid ritar byggnader som "smälter in" så tycker i alla fall jag att det lätt blir tråkigt och anonymt.

Martin Kjellgren sa...

Att arkitekturen bör smälta in i den övriga stadsbilden har inget med enhetlighet att göra. För mig får byggnader gärna bryta av - men det gör ju inget om det görs med ett uns av estetisk eftertanke och hänsyn till den övriga bebyggelsen.

För att ta ett illustrerande exempel: det är helt ok att ha en klarröd eller brokig väst till en annars enhetlig kostym. Men att ha rutig skjorta, randig väst och prickig slips i färger som skär sig mot varandra är faktiskt bara uttryck för avsaknad av omdöme.

Anonym sa...

Med Musikens hus förstördes den sista sammanhängande kulturmiljön i centrala Uppsalas östra del. Kvarteret Gerd innehöll, i sin helhet, unik bebyggelse från 1850- och 1880-talen.

Under tidigt 1990-tal hade ett betydligt mera varsamt förslag till konserthus planerats i kvarteret Gerd. Ungefär hälften av den äldre bebyggelsen skulle ha bevarats, samtidigt som kvartert hade behållit formen av, just det, ett kvarter.

Delar av bebyggelsen i kvarteret Gerd skadades i en brand våren 2004, alldeles i samband med beslutet om totalrivning av kvarteret. Branden var bevisligen anlagd, men polisutredningen lades ner. För många Uppsalabor har dock misstankarna fallit på husets förespråkare (inom kommunen).

Man skall ha fullständigt klart för sig, att en enorm majoritet av Uppsalaborna var emot bygget. Undersökningar av P4 Radio Uppland och på UNT:s webbplats visade konstant att 75-90 procent var emot bygget. En stor demonstration hölls dessutom (någon månad före branden) 2004 med ett par tusen demonstranter (tio gånger fler än ett vanligt första maj-tåg i Uppsala). Detta fick dock inget större genomslag i media, delvis på grund av UNT:s odelat positiva syn på bygget. Dessutom bör man komma ihåg att såväl s, v, fp och från början även kd, stödde bygget, vilket gjorde det omöjligt för väljarna att stoppa vansinnet i ett val.

Frågan är om det någonsin tagits ett mera odemokratiskt beslut i Uppsalas historia.

Fulare hus lär man i alla fall inte hitta, åtminstone inte utanför Murmansk, gamla Östberlin, Kaliningrad, etc.

Anonym sa...

Ännu fler dystra nyheter. Rivningarna i Uppsala tilltar i kölvattnet av Musikens hus. Det så kallade Klosettpalatset på Skolgatan är exemelvis rivningshotat.

Se:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Uppsala#Utveckling_senare_.C3.A5r

Martin Kjellgren sa...

Tja, vad ska man säga? Mot dumheten kämpar själva gudarna förgäves. Se också
http://stefanolsson.nu/2008/01/10/ar-det-redan-dags-att-renovera-musikens-hus-i-uppsala/

Men vad gäller branden 2004 är jag nog av den ickekonspirativa åsikten att det förmodligen var några ungar som luntat lite väl häftigt.

Jag skulle vilja hälsa dig välkommen till biblioteket, men det vore kul att få åtminstone en signatur...