fredag 31 augusti 2007

Om Kosovos självständighet och etnisk rensning

Malcolm Dixelius skriver i dagens SvD en läsvärd debattartikel om frågan om Kosovos självständighet. Med de gängse pro-argumenten i bakhuvudet - Kosovos befolkning bör ha suveränitet att själva bestämma över sin nationstillhörighet, Serbiens anspråk är ideologiskt dunkla och Rysslands stöd för Serbiens linje speglar bara rädsla för egna självständighets-rörelser - slår han fast att ett helt självständigt Kosovo inte är någon bra idé.

"Serbiens uttalade vilja att ge Kosovo vidgad självständighet [inom ramen för den serbiska staten] måste prövas till det yttersta. I Belgrad finns en betydande rädsla för att ett självständigt Kosovo inte klarar av säkerheten för de serber som fortfarande bor där. Än mindre för dem som flydde området under inbördeskriget och vill tillbaka. Idag kan Kosovos regering inte klara den uppgiften utan FN-trupper. Det betyder i princip att regeringen inte kontrollerar sitt eget territorium och sin egen befolkning. Då borde inte självständighet stå på dagordningen."
Det har varit alltför lätt för omvärlden att dela in serberna och kosovoalbanerna i orsaksmänniskor och verkansmänniskor, förövare och offer. Men etnisk rensning är etnisk rensning, vem som än begår den. Europa behöver inte mer chauvinistisk nationalism, vare sig serbisk eller kosovoalbansk, vilket riskerar att bli resultatet.

Kompromissen och strävan till samexistens måste ha företräde, också framför viljan hos en majoritet av Kosovos befolkning.

Läs också Richard Schwartz analys, Kosovo arena för stormaktspolitik.

13 kommentarer:

Anonym sa...

Spanien är inte heller så intresserade av ett självständigt Kosovo.

Om EU ställer sig bakom ett fritt Kosovo så borde de i logikensnamn också erkänna självständighet för Baskien och Katalonien.

Falstaff sa...

Kanske - samtidigt har serberna det mot sig att den repressiva politiken under Milosevic gett UCK:s självständighetssträvanden legitimitet.

I Baskien är också den folkliga opinionen för självständighet betydligt svagare.

Anonym sa...

Det är inte dunkelt, området har varit serbiskt territotium som de har kämpat om, förlorat och tagit tillbaka sedan 1300-talet.

Nu vill inflyttade Albaner ha självständighet.

Vad frågan egentligen gäller, ska dessa inflyttade albaner ha rätt till ett landområde som historiskt sett inte tillhör dom?

Funderare sa...

Skrattretande att ens nämna etnisk rensning utan att vara partisk i kosovofrågan. Det som visades i världen -99 var ren och skär propaganda. Förövrigt så förstår jag inte meningen med att bryta en lag dvs att smutskasta ett lands suveränitet och skyllda på att landet "förbrukat sin rätt" till området genom etnisk rensning. Ska vi straffa brott med brott? Dubbelmoralen och världens underkastelse av denna stormakt är så hög att jag funderar på om ett tredje rike verkligen skapades efter det andra världskriget, och om, så är det i alla fall inte Tyskland.

Falstaff sa...

Anonym: Det är retorik av den här typen jag menar att vi måste undvika. De som nu lever i Kosovo - oavsett hur länge deras respektive förfäder har levat där - måste ha rätt att kalla det sitt, vare sig de är etniska albaner, serber eller vadsomhelst. Problemet uppstår när en grupp hävdar att en annan grupp inte har legitim rätt att stanna kvar.

Funderare: I sin repressiva politik mot albanerna i Kosovo var serberna inga dunungar: de gick hårt fram, och vare sig man kallar det etnisk rensning eller inte, fanns det en ambition att med våld "serbisera" Kosovo. Därtill måste vi se Natos ingripande i Kosovokonfliken i ljuset av de tidigare krigen på Balkan. Jag är övertygad om att det i Natoledningen - förutom eventuella realpolitiska hänsyn - fanns en ärlig vilja att förhindra ett nytt Bosnien.

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...

För att vissa okunnskap det är lätt ta bara exempel serber..de säger att albaner är inflyttade till kosovo hahahah säg mig en sak VAd betyder på serbiska Mamnet NISH(det heter så med tusen år) det staden som ligger i södra serbien eller fråga en alban vad betyder på albanska eller varför berättar du inte för dina svenska vänner vad gorde ni me 500 byar runt staden och NIsh(deporteade ni våld miljoner albaner till turkiet och ukraina på första världkriget) och du påstor här kosovoalbaner är inflyttade ..jag undrar bara hur dum man kan va finnes någon gräns!

Falstaff sa...

Jag har tagit bort en anonym kommentar ovan. Den löd som följer:

"Han Dixelius är en person som fattar noll,han verkar ha haft grym, vålsam barndom och jag tror han är besviken på sig själv ,med eller utan han åsikt kommer albaner att gå vidare...go for it us-amerika..us-albania.."

Det är helt OK att ha korkade åsikter. Det bryr jag mig inte om. Man får också hemskt gärna argumentera för sina åsikter, men på min blogg vill jag slippa oartikulera struntprat och personangrepp. Tala gärna om varför Dixelius har fel - då lovar jag att lyssna.

Falstaff sa...

Anonym 3: Jag antar att det är den andra anonyma kommentaren ovan du kritiserar, och i princip har du rätt: den albanska befolkningen i Kosovo är inte "inflyttad" i modern tid. Men min poäng är att vad regionen behöver nu är inte mer slagord om etnisk identitet, vem som är serb, alban, rom, montenegrin, bosniak - och inte heller slagored om vad "den andra sidans folk" gjort sig skyldiga till för hundra år sedan.

Sådant leder inte till fred och försoning.

kushtra sa...

Roligt att man i sverige har sådana forum och är intresserade över Kosovos konflikt.
Ska man förklara all hat som finns där emellan serber och albaner så måste man tyvärr se tillbaka i historien. Vill man veta när albaner flyttat till kosovo måste man också gå tillbaka i historien iallafall ett par tusen år inann serber ens fanns på balkan.
Det må vara enkelt o be albaner att bara glömma kriget o öppna famnen för serber, Milosevic han bar ansvaret o så glömmer vi de hela. Men tyvärr så är inte fallet, albaner i Kosovo har sedan början av 1900-talet förtryckts av serbiska regeringen och också av frivilliga nationalister som sedan dess har försökt att serbisera Kosovo. Serbernas påståenden om att Kosovo skulle tillhöra Serbien bygger i själva verket på att ett slag som utkämpades mot turkarna på 1300-talet tog plats i Kosovo.
Serber anser att det slaget handlade om Kosovo, och serberna förlorade men, många historiker påstår och fakta visar att slaget inte alls handlade om bara Kosovo utan det handlade om balkans framtid. I slaget så fanns inte bara serber utan många om inte fler albaner, bosnjaker, och andra balkanfolk. Ett annat påstående som serber använder för att serbisera Kosovo är att de finns många gamla ortodoxa kyrkor där. De flesta albaner är idag muslimer men finns också katoliker och ortodoxa bland dom. Och de kyrkorna är så pass gamla att de skulle mycke väl kunna vara albanska kyrkor byggda av albaner innan de blev tvingade att konvertera till en islam.
Det är de två starkaste påståendena från serbers sida om att Kosovo är deras vagga och tillhör serbien. Och de går mycke lätt att motbevisa.
Däremot behöver inte albaner ens ha påståenden om att Kosovo tillhör dom. De hör ihop me deras liv och själ, de har skrivits dikter, sånger i inte 100-tals utan 1000-tals år av albaner om landet. Det har spills så mycke albanskt blod där att de finns berättelser av idag levande människor att floderna i Kosovo var röda under första och andra världskriget, då serber passade på att försöka utrota den albnska befolkningen i Kosovo.
För o inte bli tråkig för läsaren så kan man säga så här att de finns 1000-tals argument o bevis på att Kosovo är albanskt och förtjänar att vara självständigt från Serbien för Kosovo har aldrig liknats en provinc utan mer som ett territorium som varit under ockupation. Där regeringen har utövat tortyr av olika slag på befolkningen. Så Serbien har inte missbrukat sin makt i Kosovo 1999 utan det har de gjort för länge sedan.

Min personliga uppfatning är att om de två folken ska komma överens och acceptera det som händer och det som har hänt så måste serberna sluta leva i sin värld av myter o sagor. Utan måste ta ansvaret att se verkligheten som den faktiskt är. Inte göra fel o ändå undra varför de får sanktioner mot sig.
Inse att de följt fel ledare och kanske är det också bra att be albanska befolkningen om ursäkt för allt som deras militär gjort på oskyldiga människor.
Men det gör tyvärr inte ens serbiska artister som annars i andra delar av världen brukar vara dom första som tar steget till försoning efter ett krig.
När ja skrev ett inlägg i en annan debbat sida så kallade någon mig för ensidig.
Men i själva verket så är ja inte så ensidig som det ser ut. De är tyvär så att det är serbers fel att kriget i Kosovo skedde och i övriga balkan också.
Men folk där verkar fortfarande tro som vissa nazister tror att förintelsen aldrig existerat, så har också kriget i Kosovo, Bosnien aldrig varit deras fel utan de gjorde vad som måste göras.
Med den synen på saken så är de svårt att gå framåt.

Vad som jag tycker borde ske och hoppas kommer ske också är att Kosovo får självständighet med övervakning av EU, både för att garantera serberna ett välbeffinnande och att minska möjligheterna till korruption, men också för att hjälpa Kosovo ekonomiskt. Sedan kan försoningen inledas av Serbiens regering genom att inte utföra de ekonomiska sanktioner som de har planerat utan låta Kosovo köpa sin el och andra nödvändiga produkter av Serbien som också Serbien själva tjänar på.
Sedan förhoppningsvis så kommer båda sakta att närma sig EU och kanske efter 10-15 år också bli medlemmar där.
Men någon riktig folklig försoning kan man nog tyvär inte vänta förrens den generation som upplevt våldet och tortyren gått bort.

Till alla svenskar och andra som är intresserade av att skriva inlägg ber ja vänligen att läsa fakta innan man gör inläggen.

Som bob marley sa "U can fool the people one time but u cant fool the people all the time"

Förr eller senare så kommer alla provincer i världen antingen få alla rättigheter som dom kräver och bör ha eller så kommer dom vilja vara självständiga oavsett fn lagar. För den delen så är inte fn heller felfritt och sakta men säkert så kommer många lagar där ändras, av praktiska skäl eftersom dom inte kan utövas i verkligheten eller i dagens samhälle.

Falstaff sa...

Kushtra, välkommen till biblioteket!

Jag håller väl i stort sett med dig. Möjligen är ett självständigt Kosovo den enda väg som finns kvar - men jag önskar att den nationalism som finns på båda sidor hade varit mindre oförsonlig.

Det är tröstrikt att läsa dina visioner om ett försonat Balkan inom ramen för EU. Det är något att hoppas och be om.

Anonym Statsvetare sa...

Det har varit intressant att läsa en debatt om situationen i Kosovo. Däremot önskar jag att diskussionen hade varit på lite högre nivå, och inte så simpel. Jag instämmer med Kushtra att innan någon uttalar sig om historia, ska personen i fråga först och främst ta reda på sann fakta. Det är inget nytt att nationalistiska rörelser använder sig av propaganda. Lika väl som nazisterna i Europa förnekar förintelsen, finns det en sådan tendens bland de serbiska nationalisterna. Det är viktigt att motverka denna propaganda, eftersom denna omöjliggör en framtida försoning av de konfliktförande parterna på Balkan. Det är viktigt att den serbiska befolkningen känner till sanningen om Balkans historia men också om konflikten som skedde på 90-talet. För att en försoning ska vara möjlig måste det serbiska befolkningen erkänna sanningen och be om förlåtelse.

Jag instämmer att historien har betydelse, utifrån försoning, men jag tycker att det är väldigt tråkigt att diskussionen om Kosovo, oftast grundar sig på argument om vem som har rätt till territoriet utifrån den historiska aspekten. Det är inte viktigt vem som först erövrade eller flyttade till Kosovo, eftersom konflikten utspelar sig i vår tid. Det väsentliga är hur situationen i Kosovo ser ut idag. Majoritetsbefolkningen i provinsen är kosovoalbaner. Det finns ett mindre antal etniska minoriteter som; serber, romer, och dylikt. Dessa befolkningar bor i Kosovo idag. Även om situationen är spänd mellan kosovoalbaner och kosovoserber idag, kan den utvecklas till det bättre i framtiden. Om vi däremot utgår från Serbien, är Kosovo en provins där det bor mestadels kosovoalbaner, och dessa har nästan ingen kontakt med landet i fråga. Denna situation är inte skapad efter kriget 1999, utan den har varit sådan långt innan, om inte alltid. Detta visar att Kosovo aldrig riktigt varit en riktig del i Serbien, bara en del av den. Det är ganska osannolikt att denna situation kommer att förändras, speciellt inte tack vare de hemska minnena som Serbien lämnat efter sig. Kosovo kan därmed aldrig bli Serbien, och den bör inte heller tillhöra den. Enda lösningen är Självständighet!

Det är ännu mer skrattretande när jag läser dåliga Suveränitetsargument! Vi har passerat den perioden då suveräniteten var absolut. Det finns ett högre värde och den kallas för Mänskliga Rättigheter. Suveräniteten är viktig, och den bör respekteras i allra högsta grad, men aldrig i bekostnad av mänskliga rättigheter. Om Serbien har gjort sig skyldig till sådana brott, är det enda logiska straffet förlust av Kosovo. Om världssamhället lät suveräniteten gå före brott mot mänskliga rättigheter vilka signaler skulle de ge ut? Argumenten som suveränitet har spelat ut sin roll, lika mycket som historiska argument, och är enbart desperata försök att motsätta sig det oundvikliga, separatism.

Det som är ännu mer absurt är att Serbien argumenterar för suveränitetsprincipen när det gäller Kosovo, men angående Bosnien står de för separatism. Här är suveränitetsprincipen tydligen inte gällande. Serbien kan inte heller använda sig av argument som brott mot mänskliga rättigheter i fallet Bosnien, eftersom det var även här som de stod för de flesta brotten mot de (i alla fall de bosniska serberna med stöd från Serbien). Spanien och de andra Europeiska staterna behöver inte oroa sig för att Kosovofrågan ska leda till en spridning av separatism mot andra stater i Europa. Varför? Jo lycka till att hitta de aspekterna som jag diskuterat ovan inom dessa länder!

Jag är ganska säker att en försoning mellan folken på Balkan är möjlig, men då pratar vi långt in i framtiden. EU är en enormt viktig aktör här. Den har en stor roll att spela. Kroatien har i sitt samarbete med EU, och för framtida inträde, lämnat bakom sig nationalistiska territoriella utvidgningsdrömmar. Detta får vi hoppas kan åstadkommas med Serbien. Det är först när Serbien utvecklas, och väljer en mer fredlig linje, som vi kan skapa försoning och fred på Balkan, för alla folkgrupper. Landet måste förstå att dess plats är i Europa, och det är ekonomisk utveckling den borde sträva efter och inte geografisk.

Falstaff sa...

Anonym statsvetare: jag kommenterar ditt inlägg i ny post.

...Och välkommen till biblioteket!